I alla fall...
När Erik kom hem igår gjorde vi pepparkaksdeg. Själv är jag uppväxt med köpedeg och har aldrig tänkt på att man skulle göra egen. Min familj hade mycket traditioner kring jul, med pepparkaksbak och pappa som gjorde pepparkakshuset. Men att göra egen deg fanns inte med bland våra traditioner. Erik är däremot uppväxt med hemmagjord deg, så när vi gifte oss valde vi att satsa på det. Jag trodde innan att det skulle vara så krångligt att göra egen deg, med tji fick jag! Nu kan jag inte förstå varför vi aldrig gjorde det hemma hos oss. Det är: 1. MYCKET godare 2. är billigare 3. superenkelt att göra 4. roligt för barnen att vara med 5. ganska roligt för vuxna att göra. 6. MYCKET godare (krävs att sägas igen!)
För er som inte har receptet så kommer det här:
- 300g smör (OBS! Riktigt smör!)
- 5 dl socker
- 1 dl sirap
- 2 dl vatten
- 2 msk ingefära
- 4 msk kanel
- 2 msk nejlikor
- 4 msk finstött kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 15 dl vetemjöl
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
Arbeta sen i mjölet.
Häll upp degen på bakbordet och arbeta degen smidig. Du behöver nog lite mer mjöl nu, men tänk på att inte ha i för mycket eftersom du använder mjöl när du bakar pepparkakorna också.
Lägg degen i plastfolie och låt vila minst 1 dygn i kylen.
På den här satsen får du ca. 250 pepparkakor, så man kan absolut halvera den. Vi gjorde en hel sats, men då ska jag använda en hel del till peparkakshuset. (som ni kommer få se senare i december ;-)
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar