Besökare

måndag 23 juli 2012

Skogens safirer!

Häromdagen tog vi med oss barnen och Eriks syster ut i skogen för en promenad som kanske kunde inbringa lite svamp och blåbär (och kanske kolla in nån julgranskandidat, men det vågar man väl knappt nämna såhär i juli?)


Vi gick över linfältet, vilket var otroligt vackert!Barnen tröttnade ganska snart och svampen lyste med sin frånvaro. Lite blåbär lyckades vi ändå hitta. Valde att testa på att göra blåbärssylt på det dryga kilot vi plockade.

Receptet var ju superenkelt:

1 kg blåbär
1 kg syltsocker (som innehåller pektin)
lite vatten, typ 0,5-1 dl

Koka upp under omrörning. Låt koka ordentligt i ca 10 minuter. Skumma av. Häll i rena, varma glasburkar.


Den var väldigt lös när den kokat klart i kastrullen så jag tillsatte vanligt strösocker. Tyvärr blev den lite för söt i vårt tycke och den stelnade rejält när den kallnat. Så nästa gång testar vi att inte hälla i mer socker och hoppas på att den stelnar bra ändå.

Dagen efter provade vi vår sylt till våfflor och trots att den var lite söt, så var det riktigt gott!

Fortsätter att njuta av semestern nu, har två veckor kvar. Ha en bra dag allihop!

2 kommentarer:

  1. Låter gott med blåbärssylt - ni har väl sparat lite till oss? ;) Jag försökte göra jordgubbssylt förra veckan, tyckte också att den var lite lös först men nu förstår jag att jag hade i för mycket socker eftersom att den nu är en sten i kylen ;)

    SvaraRadera
  2. Ett tips som jag läste på vårt pektinsockerpaket när vi gjorde blåbär/jordgubbssylt: När den kokat angiven tid så ta lite på en sked, lägg på en liten tallrik och in i kylen. Så ser man vilken konsistens den får när den är kall.

    Sylten vi gjorde kallar vi förresten prinsessylt, då blåbär och hallon brukar kallas drottningsylt =) Perfekt att ha på rostade mackor!
    Kram Mirjam

    SvaraRadera