Besökare

tisdag 18 oktober 2011

Kalasbakning!

Förra veckan hade Lea sitt barnkalas för 9 av sina kompisar. Eftersom jag inte frågat föräldrarna om jag får visa kort på deras barn på min blogg, så väljer jag att inte göra det. Ni har ju redan fått se lite bilder från hennes andra kalas. Däremot kan jag ju aldrig sluta att skriva om och rekommendera olika bakverk. Till Leas barnkalas hade hon önskat en tårta med någon figur på. Tidigare år har vi gjort Barbietårta, Hello Kitty-tårta och Barbapapatårta. Den här gången ville hon att det skulle bli en överraskning för henne. 

Hon har tidigare pratat om att hon velat ha en Barbafin-tårta, men jag har inte trott att jag skulle kunna fixa lila marsipan. Som tur är så har jag en väninna som är superduktig på att göra tårtor och när jag ringt henne och frågat om råd så erbjuder hon mig att få lite sockerpasta av henne.  Hon hade nämligen kvar lite lila och så fick jag lite rosa och ganska mycket vit sockerpasta. (Tack Louise!) Jag köpte däremot ett vitt marsipanlock och gav mig sen på att försöka fixa en Barbafin-tårta. Jag har aldrig jobbat med sockerpasta innan, men det var riktigt roligt och Lea blev jättenöjd med tårtan! Såhär blev till slut resultatet:

Jag vet att jag sagt det om många kakor, men den här är absolut min favorit. Den finns med på alla våra kalas, liksom detta. De går snabbt att göra och är supergoda med de salta jodnötterna och den mörka chokladen uppepå. Burken är ett nytillskott och jag tycker att den är så otroligt fin. Den är ett arvegods från Eriks gammelmormor Vera Tingberg, som vi för övrigt även fått vårt efternamn ifrån.


Jordnötskakor (ca.40 st)
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl jordnötter (grovt hackade)
  • 1 tsk bakpulver
  • 3dl vetemjöl
  • ca.50 g mörk blockchoklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker pösigt. Blanda ihop det med resten av ingredienserna.
Forma degen till bollar (lite större än chokladbollar) och lägg dem ganska glest på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca.15 min. Låt svalna.
Ringla smält blockchoklad över kakorna. 
Klart!


Sen kommer en kaka, eller snarare godisbit, som passar perfekt till barnkalas. Mina barn älskar dessa, men det gör självklart även jag. De är superenkla och är nog de kakor som går absolut snabbast att göra också. Mycket bra!
Superenkla cornflakeskakor (ca.30st)
  • 100 g smör eller maragarin
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 5-6 dl cornflakes
Koka allt utom cornflakesen (eller hur man nu säger det i bestämd form) i en kastrull.
När det bubblat en liten stund tar du av kastrullen från plattan och blandar i cornflakesen.
Klicka sen ut smeten i småbrödsformar eller p bakplåtspapper.

För extra barnkalaskänsla, häll över lite strössel på kakorna innan de stelnat helt.
Förvara dem i kylen eller frysen. De blir ganska kladdiga om man har dem i rumstemperatur.

Lycka till!

Ha en fortsatt trevlig kväll!

3 kommentarer:

  1. Superfin tårta, blir så imponerad, skulle aldrig rå iland med ett tårtprojekt!
    Kram Thessan

    SvaraRadera
  2. Åh vilken fin tårta! Ser ju ut som en sådan som man köper på konditori!

    Kram Sofia Haggren

    SvaraRadera
  3. Hej min unge. Vilka tårtor du gör -helt fantastiskt. (Du måste ärvt mormors intresse av att baka ( kan iafa inte vara mitt) hon var ju också jätteduktig. Lea måste blivit överlycklig.
    Pussa på henne från mej. /mammi

    SvaraRadera